Werkplek

Tips voor het instellen van je (thuis)werkplek

In deze blog geef ik je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van lang zitten kunt verminderen.

19 maart 2021 • 

5 min leestijd

Fysiotherapie in Amsterdam

Inhoudsopgave

  • Intro
  • Fit blijven terwijl je werkt
  • 6 tips voor een betere werkplek
  • Wat als ik toch klachten heb?

 

Intro

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: langdurig zitten is erg slecht. Zitten wordt inmiddels gezien als ‘het nieuwe roken’. We zitten gemiddeld 12 uur per dag en de fysieke gevolgen hiervan moeten we niet onderschatten. Tel hier nog 8 uur slaap bij op en je brengt zo’n 20 uur van je dag in zittende en liggende houding door. Onvoldoende bewegen staat in de top 4 van veroorzakers van vroegtijdig overlijden. Het geeft je een vergrote kans op hart- en vaatziekten, kanker en longaandoeningen en vermindert de weerbaarheid van je skelet en spieren.

 

Fit blijven terwijl je werkt

Om ons heen horen we steeds meer dat we ons bewuster worden van de gevolgen van het vele zitten. Smart watches helpen je de 10.000 stappen per dag te halen, werkplekken kunnen zowel zittend als staand worden ingesteld en veel bedrijven promoten het deelnemen aan hardloopwedstrijden, organiseren yoga klassen en office bootcamps. Als fysiotherapeuten juichen wij deze ontwikkeling alleen maar toe, en willen we je graag helpen om je sedentaire levensstijl zo goed mogelijk aan te pakken.

In deze blog geef ik je 6 tips die te maken hebben met het instellen van je (thuis)werkplek, hoe je de negatieve gevolgen van een lange werkdag kunt verminderen en hoe je het begin van vervelende blessures kunt herkennen en voorkomen.

Door elke 40 minuten van houding te wisselen of even op te staan voor een korte pauze houd je je lichaam in beweging en blijf je je spieren en zenuwstelsel prikkelen.

6 tips voor een betere werkplek

Tip 1: Use it or lose it

De belangrijkste tip is blijven bewegen! Door elke 40 minuten van houding te wisselen of even op te staan voor een korte pauze houd je je lichaam in beweging en blijf je je spieren en zenuwstelsel prikkelen. Je kunt vaak zelf een programma op je computer instellen die je herinnert (probeer bijvoorbeeld workrave voor windows, of Time Out voor Mac), of je smartwatch zo instellen dat hij een alarmpje af laat gaan.

Verander af en toe van een zit naar een staand bureau, loop even naar je collega toe voor overleg i.p.v. een e-mail, probeer te lopen als je aan het bellen bent en vergader eens staand in plaats van zittend. Door kleine veranderingen aan te brengen in je sedentaire levensstijl kun je een groot verschil maken in activiteit!

 

Tip 2: Check je werkhouding

De oude bekende ‘knieën en heupen in een hoek van 90° is inmiddels wat achterhaald. De belangrijkste punten bij het instellen van je zittende werkplek zijn als volgt:

  • Zithoogte zodanig instellen dat je heupen net wat hoger zijn dan je knieën
  • De rugleuning op een relatief ‘losse’ stand, zodat je actiever zelf rechtop moet zitten
  • Het bovenste 1/3 gedeelte van je beeldscherm zit op ooghoogte, hiermee voorkom je dat je teveel naar beneden moet kijken

 

Tip 3: Voor degenen die veel op de laptop werken

Veel aan het werk op een laptop? Zorg dan voor een externe muis en toetsenbord, en het liefst ook een laptop standaard. Met de standaard kun je de laptop iets meer op ooghoogte krijgen en verminder je het constante naar beneden kijken. Door een externe muis en toetsenbord te gebruiken verminder je de stress op je polsen, ellebogen en schouders en daarmee verklein je de kans op blessures.

 

Tip 4: Stretches voor op kantoor of thuis

Doe gedurende de dag de volgende stretches van 3:30 minuten, die focussen op het rekken en bewegen van je nek, schouders en polsen. Ideaal uit te voeren vanaf je werkplek, en een must-do voor elke thuis- en/of kantoorwerker.

Bekijk hier de instructievideo op onze Instagram: Bekijk hier de instructievideo op ons Instagram kanaal

 

Tip 5: Beweeg genoeg buiten werktijd

Sporten blijft natuurlijk altijd een belangrijk onderdeel van je gezondheid, maar het is natuurlijk nog belangrijker om buiten werktijd veel te bewegen als je je beroep voornamelijk zittend uitvoert. Elke vorm van sporten is goed, maar het is vaak goed om een combinatie aan sporten of oefeningen te doen. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van hardlopen en yoga: hardlopen is goed voor je algehele conditie, waarbij yoga wat meer let op je flexibiliteit en houding.

Heb je vaak last van een stijve rug of een stijve nek en schouders? Dan staan hieronder nog 2 oefeningen die je dagelijks kunt doen om dit te verhelpen:

 

Tip 6: Je werkplek thuis instellen

In deze gekke tijden wordt er veel vanuit huis gewerkt vanwege sociale isolatie. Ook thuis moet je er voor zorgen dat de werkplek zo ergonomisch verantwoord mogelijk afgesteld staat. Zorg dat je werkt vanuit een comfortabele stoel waarbij beide voeten plat op de grond kunnen zonder dat je op het puntje van je stoel hoeft te zitten. Gebruik altijd een laptopstandaard zodat het bovenste 1/3e deel van het scherm op ooghoogte staat. Gebruik een externe muis en probeer de werkplek enveloppe (ruimte tussen jou en je toetsenbord) klein te houden. Zorg ervoor dat je het beeldscherm recht voor je hebt staan zodat je niet continue aan het roteren bent met je hoofd.

Wat als ik toch klachten heb?

Heb je bij het (thuis) werken klachten? Neem dan contact met ons op. Je hoeft niet langs te komen bij ons in de praktijk. Wij bieden je de mogelijkheid om een van onze therapeuten te spreken, veilig vanuit huis via een online consult. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak hier een afspraak met een van onze experts.

Delen

Fysiotherapie in Amsterdam

Nieuws

In 2024 werken wij samen met alle zorgverzekeraars
Het is altijd goed om een helder beeld te hebben van de mogelijkheden binnen je zorgverzekering. Hierdoor weet je precies wat voor zorg je kunt verwachten.

Aandoeningen, Oefeningen

Shin Splints
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van Shin Splints/MTSS

Aandoeningen, Oefeningen

Frozen Shoulder
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van frozen shoulder