Aandoeningen, Oefeningen

Frozen Shoulder

Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van frozen shoulder

31 juli 2023 • 

3 min leestijd

Fysiotherapie in Amsterdam

Heb je ooit ervaren dat je schouder geleidelijk aan stijver en pijnlijker werd? Zo ja, dan ben je misschien bekend met het fenomeen ‘Frozen Shoulder’, ook wel bekend als ‘Adhesive Capsulitis’. Deze aandoening kan behoorlijk vervelend zijn, maar gelukkig is er hoop. In deze blog zullen we dieper ingaan op de oorzaak, prognose en behandeling van Frozen Shoulder.

Wat is een Frozen Shoulder?

Frozen Shoulder, ook wel bekend als Adhesive Capsulitis, veroorzaakt pijn en stijfheid in je schouder. Dit maakt het moeilijk om je arm te bewegen, je voelt een beperking bij dagelijkse activiteiten zoals aankleden, het kammen van je haar of iets pakken uit een hogere plank. De pijn en stijfheid kunnen geleidelijk erger worden en het herstel duurt vaak enkele maanden tot zelfs jaren (meestal niet langer dan 3 jaar). Het komt vaak voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar, vaker bij vrouwen dan bij mannen en bij mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes of een schildklieraandoening.

 

Frozen Shoulder gaat altijd over, maar het kan maanden tot jaren duren.

Oorzaak van Frozen Shoulder

De precieze oorzaak van Frozen Shoulder is nog niet helemaal bekend, maar het lijkt te komen door ontsteking en littekenweefsel in het gewrichtskapsel van de schouder. Hierdoor wordt het gewrichtskapsel strakker en stroever en kan je schouder niet goed bewegen.

Hoewel we niet altijd weten waarom het gebeurt, zijn er enkele dingen die het risico op het krijgen van Frozen Shoulder vergroten. Bijvoorbeeld als je eerder een schouderblessure hebt gehad, als je schouder een tijdje stil is gehouden na een operatie of verwonding, of als je bepaalde medische aandoeningen hebt, zoals diabetes of een schildklieraandoening.

 

 

Prognose van Frozen Shoulder

Het verloop van Frozen Shoulder kan variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen doorloopt de aandoening drie fasen:

  1. Bevries fase: Deze fase wordt gekenmerkt door toenemende pijn in de schouder, vooral bij beweging. De bewegingsvrijheid van de schouder begint geleidelijk af te nemen.
  2. Bevroren fase: In deze fase neemt de pijn meestal af, maar de schouder wordt stijver en het is moeilijk om alledaagse activiteiten uit te voeren, zoals het aantrekken van kleding of het kammen van je haar.
  3. Ontdooifase: Gelukkig verbetert de toestand in deze fase langzaam. De bewegingsmogelijkheden van de schouder beginnen te herstellen, en de meeste mensen merken een geleidelijke verbetering in hun symptomen.

Behandeling van Frozen Shoulder

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties om de symptomen van Frozen Shoulder te verlichten en het herstelproces te bevorderen. Een van de meest effectieve behandelingen is fysiotherapie.

Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan een persoonlijk behandelingsplan opstellen dat zich richt op het vergroten van de bewegingsvrijheid van de schouder en het verminderen van pijn. Dit omvat doorgaans rustige oefeningen en mobilisatietechnieken om het gewrichtskapsel te strekken en de spieren te versterken. De aard en intensiteit van de oefeningen is afhankelijk van de mate waarin u pijn en functieverlies ervaart.

Pijnverlichting: Om pijn te verminderen, kunnen pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven door een arts.

Injecties: In sommige gevallen kunnen corticosteroïdinjecties worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Omdat injecties ook nadelen hebben, zullen we proberen injecties te voorkomen middels fysiotherapie.

Chirurgie: Als andere behandelingen niet succesvol zijn, kan een operatie in zeldzame gevallen worden overwogen. Hierbij wordt geprobeerd het gewrichtskapsel losser te maken.

Als je symptomen van Frozen Shoulder ervaart, aarzel dan niet om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut voor een grondige evaluatie en een passend behandelingsplan. Een afspraak maken bij AmstelFysio kan hier.

Delen

Fysiotherapie in Amsterdam

Nieuws, Partners, Story

AmstelFysio werkt samen met leefstijlcoach Clara
Coach Clara brengt ervaring, kennis en kwaliteiten samen om jou te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken.

Aandoeningen, Oefeningen

Wat is acute lage rugpijn en hoe kom je ervan af?
Heb je last van je lage rug? In deze blog leggen we je uit wat lage rugpijn is, hoe het (kan) ontstaan en hoe we het behandelen.

Aandoeningen, Oefeningen

Shin Splints
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van Shin Splints/MTSS