Aandoeningen, Oefeningen

Shin Splints

Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van Shin Splints/MTSS

28 september 2023 • 

3 min leestijd

Fysiotherapie in Amsterdam

Als je een hardloper bent heb je de term vast wel eens horen vallen, shin splints. Een zeer vervelende blessure en helaas een van de meest voorkomende bij hardlopers. Ook komt het veel voor bij onder andere turners, volleyballers, basketballers en militairen. De naam die wij als fysio’s gebruiken voor shin splints is mediaal tibiaal stress syndroom, ofwel MTSS, wat staat voor een overbelasting van de binnenzijde van je scheenbeen. Die naam zegt eigenlijk nog niet wélke structuur in je onderbeen nu precies overbelast is, en dat komt omdat er over de oorzaak van MTSS nog veel onduidelijk is. 

Wat is Shin Splints (MTSS)?

Over het ontstaan van MTSS zijn verschillende theorieën. Zo wordt gedacht dat door overbelasting van spieren die aanhechten op het scheenbeen, er een irritatie ontstaat op de plek waar die spieren aan het bot vastzitten, bij het botvlies. Zowel de geïrriteerde spieren als het bot worden gevoelig. Een andere theorie is dat het scheenbeen zelf overbelast raakt door herhaaldelijke impact op het bot, bijvoorbeeld als je een sport doet waarbij je veel moet springen en landen. 

Wat we zeker weten over MTSS, is dat het ontstaat door overbelasting. We weten inmiddels ook aardig goed hoe we het moeten behandelen en nog beter: hoe je het kunt voorkomen. Maar eerst: hoe herkent je MTSS?

Wat we zeker weten over Shin Splints/MTSS, is dat het ontstaat door overbelasting.

Oorzaak van Shin Splints

Over het ontstaan van Shin Splints/MTSS zijn verschillende theorieën. Zo wordt gedacht dat door overbelasting van spieren die aanhechten op het scheenbeen, er een irritatie ontstaat op de plek waar die spieren aan het bot vastzitten, bij het botvlies. Zowel de geïrriteerde spieren als het bot worden gevoelig. Een andere theorie is dat het scheenbeen zelf overbelast raakt door herhaaldelijke impact op het bot, bijvoorbeeld als je een sport doet waarbij je veel moet springen en landen. 

Wat we zeker weten over MTSS, is dat het ontstaat door overbelasting, een verkeerde manier van belasten of een combinatie van factoren. Mogelijke oorzake zijn:

  1. Overbelasting: Te veel herhaalde impact, zoals bij hardlopen op harde ondergronden of abrupte veranderingen in trainingsintensiteit, kan leiden tot shin splints.
  2. Niet de juiste schoenen: Het dragen van ongeschikte sportschoenen met onvoldoende/onjuiste demping en ondersteuning kan bijdragen aan het probleem.
  3. Spierzwakte of onevenwichtigheid: Zwakke kuitspieren en spieren aan de voorkant van het onderbeen kunnen de belasting op het scheenbeen vergroten. Maar ook zwakte in de gehele spierketen van het been kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de klacht.
  4. Suboptimale loophouding: De techniek van het lopen heeft grote invloed op de mate waarop het lijf belast wordt. Overbelasting treedt sneller op bij een ‘verkeerde’ looptechniek.

 

We weten inmiddels gelukkig aardig goed hoe we het moeten behandelen en nog beter: hoe je het kunt voorkomen. Maar eerst: hoe herkent je MTSS?

 

Hoe herken je Shin Splints/MTSS?

De pijn ontstaat wanneer je gaat sporten of na het sporten en bevindt zich aan de binnenkant van het onderste deel van je scheenbeen (zie afbeelding). De pijn is vaak brandend en stekend en wordt erger door rennen, springen en langdurige of hoge belastingen. Ook is het gebied in de onderbeen erg gevoelig. Er kan ook sprake zijn van lichte zwelling en warmte in het pijnlijke gebied.

Behandeling van Shin Splints

We adviseren de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen om je te begeleiden met het juiste behandelplan. Tijdens het herstel kunnen de volgende behandelinterventies aan bod komen:

  1. (relatieve) Rust: Het is essentieel om de activiteiten die de pijn veroorzaken tijdelijk te verminderen of te vermijden. Dit geeft je lichaam de kans om te herstellen.
  2. Oefentherapie: Een fysiotherapeut kan je helpen bij het ontwikkelen van een herstelprogramma dat bestaat uit rekoefeningen, versterkende oefeningen en technieken om je loop- en bewegingspatronen te verbeteren.
  3. Schoeisel: Zorg ervoor dat je sportschoenen geschikt zijn voor jouw activiteit en dat ze de juiste demping en ondersteuning bieden.
  4. Aanpassingen aan je training: Werk met een professional om je trainingsroutine te optimaliseren en abrupte veranderingen te vermijden.
  5. Medicatie: In sommige gevallen kan je arts pijnstillers of ontstekingsremmers voorschrijven om de pijn en ontsteking te verminderen.

 

Onthoud dat luisteren naar je lichaam en vroegtijdige behandeling cruciaal zijn voor een snel herstel. Als je last hebt van shin splints, aarzel dan niet om contact op te nemen met een fysiotherapeut om de beste aanpak voor jouw situatie te bespreken. Een afspraak maken bij AmstelFysio kan hier.

Delen

Fysiotherapie in Amsterdam

Nieuws, Partners, Story

AmstelFysio werkt samen met leefstijlcoach Clara
Coach Clara brengt ervaring, kennis en kwaliteiten samen om jou te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken.

Aandoeningen, Oefeningen

Wat is acute lage rugpijn en hoe kom je ervan af?
Heb je last van je lage rug? In deze blog leggen we je uit wat lage rugpijn is, hoe het (kan) ontstaan en hoe we het behandelen.

Aandoeningen, Oefeningen

Frozen Shoulder
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van frozen shoulder