Nieuws

Zwem je mentaal sterk

Zwem Coach Marjon Huibers van Swimfantastic schreef tijdens de lockdown het boek Zwem je Mentaal Sterk. Ze geeft alvast drie tips.

25 maart 2021 • 

5 min leestijd

Fysiotherapie in Amsterdam

Al jaren hebben wij een fijne samenwerking met zwemcoach Marjon Huibers en haar team van Swimfantastic. Marjon heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown. Ze schreef het boek  Zwem Je Mentaal Sterk. Speciaal voor jullie heeft ze een exemplaar in de wachtkamer van de praktijk neergelegd.

Zwem Je Mentaal Sterk is een tof boek dat je helpt jezelf te ontdekken, je motivatie te vinden, je door niks en niemand op je kop te laten zitten en recht op je doel af te zwemmen. Zwem Je Mentaal Sterk gaat over het magische kruispunt waar je lijf je hoofd tegenkomt. En misschien nog wel veel leuker: hoe je die allebei zo traint om maximaal plezier aan je sport te beleven.

Mind

Het mentale deel van Zwem Je Mentaal Sterk had net zo goed over een andere sport kunnen gaan. Of over pianospelen, of je carrière. In vijf stappen leert Marjon je jezelf als zwemmer te definiëren, je motivatie te formuleren, begrijpen en gebruiken, een helder en realistisch doel te stellen en daar (vallend en opstaand) met veel enthousiasme en plezier naartoe te werken. Dat zijn zaken waar je buiten het bad ook iets aan hebt. Het gaat dan vooral dingen als focus op processen en controleerbare dingen, over het herkennen en omgaan met je emoties en hoe je doelgericht traint, in plaats van doelloos je best doet om baantjes te zwemmen.

Als je uitspreekt naar vrienden of familie welk doel je voor ogen hebt, dan zullen ze je motiveren, steunen en extra uitdagen om vol te houden.

Zwemmen

Natuurlijk geeft zwemcoach Marjon ook praktisch zwemadvies. Op dezelfde manier als waarop ze in het water zwemles geeft: eerst de uitleg en daarna oefeningen, een samenvatting of een checklist. Die opbouw is handig, zo kun je dingen later makkelijk terugvinden. En dat wil je. Plak voor de zekerheid maar vast een Post-It tussen de pagina’s die gaan over je zwemplan, je basisuitrusting, en actieve focuspunten. Hetzelfde geldt voor de ademhalingsoefeningen, open water tips en hoe je een Tempo Trainer gebruikt. Midden in het boek legt ze in glasheldere taal de drie essentiële aspecten van de zwembeweging uit, en wat die precies voor je betekenen in het zwembad. Zodat je de rode draad niet kwijtraakt, en dat is prettig.

Marjon geeft alvast 3 tips:

  1. Bedenk goed welk  doel je wilt nastreven, schrijven hem op en maak hem SMARTUZ.
    De afspraak die je met jezelf maakt is: Specifiek, Meetbaar, Actiegericht, Relevant, Tijdsgeboden, Uitdagend, Zelfgekozen.
  2. Als je uitspreekt naar vrienden of familie welk doel je voor ogen hebt, dan zullen ze je motiveren, steunen en extra uitdagen om vol te houden.
  3. Dagelijks gaan dingen niet hoe je wilt dat ze gaan. Het hoort bij het leven en ik daag je uit te accepteren dat ze gebeuren. Laat de tegenslagen los en ga door. Heb jezelf in de hand. Focus op wat wel goed gaat en bouw daarop voort. Het wordt een nieuw automatisme als je regelmatig kleine tegenslagen omdraait naar positieve ontwikkelingen.

 

Marjon

Marjon is zwemmer in hart en nieren. Ze studeerde aan de UvA en werkte 15 jaar voor grote klanten bij indrukwekkende bureaus in reclame en communicatie, maar in haar vrije tijd gaf ze altijd al zwemles. Aan kinderen, grote mensen en vrijwilligers van de Reddingsbrigade. In 2012 besluit ze het om te draaien. Ze richt Swimfantastic op, en de combinatie van kennis en aanstekelijke energie maakt het tot een succes. Swimfantastic traint beginners, gevorderden en extremisten. Of je nu voor het eerst naar de overkant van het zwembad wilt of de Straat van Gibraltar wilt overzwemmen, Marjon helpt je op weg.

Zwem Je Mentaal Sterk is te koop via www.swimfantastic.com

Lees het zelf, en geef het iedereen cadeau die zwemt. Of die piano speelt.

ISBN 978 90 9034 337 2
€ 29,95
Bestel via: Zwem je mentaal sterk | Swimfantastic

Delen

Fysiotherapie in Amsterdam

Auteur

amstelfysio55

Franc Thomissen

MSc Manueel therapeut
Aanwezig ma, di, wo & vr

Nieuws, Partners, Story

AmstelFysio werkt samen met leefstijlcoach Clara
Coach Clara brengt ervaring, kennis en kwaliteiten samen om jou te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken.

Aandoeningen, Oefeningen

Wat is acute lage rugpijn en hoe kom je ervan af?
Heb je last van je lage rug? In deze blog leggen we je uit wat lage rugpijn is, hoe het (kan) ontstaan en hoe we het behandelen.

Aandoeningen, Oefeningen

Frozen Shoulder
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van frozen shoulder