Nieuws

Experts waarschuwen voor de gevolgen van zittend werk tijdens pandemie

PERSBERICHT: Thuiswerkers missen honderden kilometers beweging per jaar.

25 januari 2022 • 

2 min leestijd

Fysiotherapie in Amsterdam

Nederland is zit-koploper van Europa. Gemiddeld brengt een Nederlandse volwassene 10 uur per dag zittend door. En dat zijn cijfers van vóór de pandemie. Waarschijnlijk zijn we nog vaker en langer gaan zitten. “Dat we veel zitten, weten we stiekem al. Alleen zijn de gezondheidseffecten minder bekend”, aldus Jasper de Vries, fysiotherapeut en docent werkplek ergonomie bij AmstelFysio. “Zittend werk is simpelweg fysiek zwaar werk en dit heeft helaas gevolgen.”

Verdubbeling thuiswerk-klachten
Fysiotherapeut Jasper zag tijdens de pandemie een enorme toename van het aantal mensen met klachten als het gevolg van het thuiswerken: “We zien een verdubbeling van het aantal werkgerelateerde klachten sinds de start van de coronapandemie.” In gesprekken met zijn patiënten vond hij hier een duidelijke verklaring voor: “Vóór de pandemie namen veel mensen de fiets naar kantoor. En op kantoor loop je naar collega’s, vergaderingen en de koffiezetautomaat. Zo zien we regelmatig dat thuiswerkers 2.500 stappen per dag minder lopen. Dit betekent 650.000 stappen op jaarbasis; omgerekend ongeveer 480 kilometer!”

Je beste houding is je volgende houding.

Meer zitten vraagt om meer beweging
De talloze wetenschappelijke onderzoeken liegen er niet om: als je voldoende beweegt verlaag je de risico’s op onder andere hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker, dementie en depressie. En niet te vergeten: bewegen heeft een positief effect op je concentratievermogen, geheugen en nachtrust. Dat is goed nieuws als je voldoende beweegt. Zo niet, dan nemen die ziekterisico’s helaas toe. Recente data laat zelfs zien dat je vanaf 7,5 uur zitten per dag een hoger risico loopt op vroegtijdige sterfte. De Amerikaanse Gezondheidsraad adviseert daarom ook dat mensen die meer dan 8 uur per dag zitten dagelijks een uur moeten bewegen om de negatieve gezondheidseffecten hiervan te bestrijden.

Iedere stap telt
Hoewel het vele zitten een groot probleem voor onze gezondheid is, vertelt Jasper dat je met kleine veranderingen al een groot verschil kunt maken. “’Neem elke 40 minuten een korte pauze, probeer eens staand te werken, loop of fiets vaker rond en weet dat elke stap die je zet, een stap in de gezonde richting is. Want of je nu thuis werkt of op kantoor, een perfect ingestelde werkplek is niet dé oplossing om lichamelijke klachten te voorkomen. Je beste houding is je volgende houding.”

Online cursus voor thuiswerkers

AmstelFysio is een fysiotherapiepraktijk in hartje Amsterdam met een passie voor bewegen. De praktijk is gespecialiseerd in duursport en werkgerelateerde klachten. Tijdens de pandemie heeft AmstelFysio een online training ontwikkeld om thuiswerkers te helpen gezond te blijven. Heb je ook interesse om deze training te volgen? Mail dan naar training@amstelfysio.nl voor meer informatie.

Delen

Fysiotherapie in Amsterdam

Nieuws, Partners, Story

AmstelFysio werkt samen met leefstijlcoach Clara
Coach Clara brengt ervaring, kennis en kwaliteiten samen om jou te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken.

Aandoeningen, Oefeningen

Wat is acute lage rugpijn en hoe kom je ervan af?
Heb je last van je lage rug? In deze blog leggen we je uit wat lage rugpijn is, hoe het (kan) ontstaan en hoe we het behandelen.

Aandoeningen, Oefeningen

Frozen Shoulder
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van frozen shoulder