Een lopersknie: het is flink balen als je door deze knieklachten niet meer lekker kunt hardlopen. Dagelijks zien wij bij AmstelFysio hardlopers met pijn aan de buitenzijde van hun knie. Het kan iedere loper overkomen, bij beginnende en ervaren lopers kan de lopersknie plotseling toeslaan, de lopersknie is èèn van de meest voorkomende hardloopblessures.
Het tractus iliotibialis frictie syndroom, ook wel lopersknie of runner’s knee genoemd is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde van de knie bij hardlopers. De tractus iliotibialis is een sterke peesplaat die aan de buitenzijde van het bovenbeen vanaf de bilspieren langs de knie naar de bovenkant van het scheenbeen loopt. Deze peesplaat is heel belangrijk voor de stabiliteit van de knie tijdens hardlopen en speelt een belangrijke rol bij de krachtoverdracht van bil naar onderbeen tijdens de afzet bij het hardlopen.
Tijdens het buigen en strekken van de knie kan er vooral tijdens en vlak na de voetplaatsing bij het hardlopen te veel wrijving ontstaan tussen deze sterke peesplaat en het bot aan de buitenkant van de knie. Door deze wrijving ontstaat zeurende of stekende pijn aan de buitenkant van de knie, soms uitstralend naar de voorzijde van de knie, knieholte of de zijkant van het onderbeen. De pijn is in het begin vaak alleen aanwezig tijdens hardlopen, begint iedere keer op ongeveer hetzelfde punt van je training en de pijn verdwijnt weer zodra je stopt met hardlopen. Meestal nemen de klachten geleidelijk toe, op den duur kan de hardloper ook klachten krijgen tijdens wandelen, lang zitten en de trap aflopen, de pijn kan zoveel toenemen dat je er niet meer doorheen kan lopen.
Er zijn heel veel oorzaken te noemen voor een lopersknie. Door te kijken naar het looppatroon, trainingsopbouw, spierkracht en de hardloopschoenen kan de oorzaak vaak worden gevonden.
Er zijn heel veel oorzaken te noemen voor een lopersknie. Door te kijken naar het looppatroon, trainingsopbouw, spierkracht en de hardloopschoenen kan de oorzaak vaak worden gevonden. De meest voorkomende oorzaken zijn:
Herken je de klachten die horen bij de lopersknie, een juiste diagnose kan dan helpen bij het wegnemen van de onderliggende oorzaak zoals hierboven vermeld. De behandeling kan er vervolgens als volgt uit zien:
Is de pijn afgenomen, train dan slim en voer je wekelijkse trainingsomvang en intensiteit geleidelijk weer op, zo heeft je lichaam de tijd zich aan te passen aan extra belasting. Let hierbij op je pasfrequentie, wissel regelmatig van wegkant en vergroot niet de afstand en intensiteit (snelheid) op hetzelfde moment.
Wanneer je niets doet aan de oorzaak van een blessure, bijvoorbeeld zwakke bilspieren, dan heb je grote kans dat de blessure terugkomt. Je bilspieren zijn de belangrijkste spieren voor de stand van het bekken en de stabiliteit van je benen tijdens het hardlopen. Train daarom regelmatig je bilspieren om knieklachten te voorkomen.