Aandoeningen

Kijk uit voor de Text Neck!

In deze story wordt beschreven wat de “Text Neck” precies is, welke symptomen je zult ervaren, of het een nieuwe epidemie is en wat je er aan kunt doen.

16 september 2021 • 

10 min leestijd

Fysiotherapie in Amsterdam

Wat is de “Text Neck” precies?

De “Tekst-Neck” is geen officiële medische term, alleen omschrijft het met name een oorzaak waardoor de klachten ontstaan zijn. Het beschrijft een houding van de nek die ontstaat door vaak en een lange tijd te kijken naar een mobiel elektronisch apparaat (smartphone, tablet, laptop, etc.).

De houding waarbij de nek ver voor de borstkast staat wordt officieel een anteropositie van het hoofd genoemd. Wanneer iemand nekklachten of een “Text-Neck” heeft, is deze hoek gemiddeld 45 graden. Bij deze test wordt de hoek gemeten vanaf het oor naar het uitstekende deel van de zevende nekwervel.

Door deze houding waarbij het hoofd niet mooi tussen de schouders gepositioneerd is, worden alle nek- en schouderspieren overbelast om het hoofd opgeheven te houden. Wist jij dat je hoofd ste deel van je lichaamsgewicht bedraagt? Iedere keer dat je hoofd 2,5 centimeter naar beneden hangt wordt het gewicht van het hoofd zelfs verdubbeld!

De houding die beschreven wordt bij de “Text-Neck” verschilt ook niet wanneer je deze vergelijkt met de houding van onze (voor)ouders bij het lezen van een krant!

Symptomen van een “Text Neck”

De symptomen die voor kunnen komen zijn vrijwel niet naders dan de klachten die je ervaart wanneer je houdingsklachten hebt. Maar speciaal voor jou toch nog op een rijtje: – Stijve nek- en schouderspieren; – Hoofdpijnklachten; – Nekpijn; – Schouderklachten; – Zenuw gerelateerde symptomen als uitstralende pijn, gevoelloosheid, tintelingen en/of brandend  gevoel in een of beide armen.

Wel of geen “Text Neck”?

Wanneer je de literatuur in duikt en goed onderbouwde artikelen leest, verschillen de beschrijvingen en symptomen van een “Text Neck” niet zo heel veel van andere houdings- en spanning gerelateerde klachten. De houding die beschreven wordt bij de “Text Neck” verschilt ook niet wanneer je deze vergelijkt met de houding van onze (voor)ouders bij het lezen van een krant! Wel kunnen wij veronderstellen dat er in de afgelopen jaren wat betreft technologie erg veel ontwikkeling plaatsgevonden heeft én dus klachten die daar aangekoppeld zouden kunnen zijn een passende naam zouden moeten krijgen. Natuurlijk valt deze term dan ook niet te beperken tot alleen de resultaten van het sturen van een SMS of WhatsApp bericht en het overmatige gebruik van een mobiele telefoon. Mensen van alle leeftijden besteden tegenwoordig immers talloze uren per dag achter vele diverse draagbare apparaten, denk maar eens aan tablets, e-readers, mediaspelers, videorecorders, digitale camera’s en game consoles.

Use it or lose it!!

Natuurlijk zou je kunnen veronderstellen dat de nekspieren overbelast worden door het grote gewicht dat zij moeten dragen wanneer het hoofd naar beneden hangt. Echter in dit geval betekend deze overbelasting ook dat er sprake is van een onvermogen van de spieren om de nek boven de schouders te houden. Omdat men jaar in jaar uit achter een laptop, tablet, naar een krant etc. kijken, zijn de nek-/schouderspieren flink onder ontwikkeld. De enige therapie voor het behandelen van deze epidemische nekhouding is trainen, trainen en nog eens trainen.

Heb jij nou ook al meer dan twee weken last van de bovengenoemde symptomen? Breng je schermtijd omlaag en neem dan snel contact met een van onze fysiotherapeuten op. Zij kunnen jou namelijk van deze veel voorkomende klacht af helpen en leren je weer mooi rechtop laten zitten, staan en lopen!

Delen

Fysiotherapie in Amsterdam

Auteur

amstelfysio18

Frans Brouwer

Fysiotherapeut & looptrainer
Aanwezig ma, di & vr

Nieuws, Partners, Story

AmstelFysio werkt samen met leefstijlcoach Clara
Coach Clara brengt ervaring, kennis en kwaliteiten samen om jou te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken.

Aandoeningen, Oefeningen

Wat is acute lage rugpijn en hoe kom je ervan af?
Heb je last van je lage rug? In deze blog leggen we je uit wat lage rugpijn is, hoe het (kan) ontstaan en hoe we het behandelen.

Aandoeningen, Oefeningen

Frozen Shoulder
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van frozen shoulder