Nieuws, Story

Ga je naar een fysiotherapeut? Dit moet je weten over jouw herstel

De ’10 geboden’ van de fysiotherapie

9 november 2022 • 

4 min leestijd

Fysiotherapie in Amsterdam

Als je ergens in je lichaam pijn hebt, dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van af. Je maakt je misschien ook zorgen: Is er iets kapot? Maak ik het erger door te bewegen? Hoelang gaat het duren? Heel begrijpelijk dat je jezelf dit afvraagt. Het is dan een goed idee om de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. Wij zijn er immers om je van de klacht af te helpen, máár net zo goed om jou te helpen de klacht te begrijpen en er beter mee te leren omgaan, want het gaat bijna nooit van de ene op de andere dag weg.

Daarom delen we graag wat handige informatie en tips met je die je misschien zou kunnen zien als ‘de 10 geboden van de fysiotherapie’. Deze laten zien dat je niet bij de fysio komt omdat hij of zij magische handen heeft, maar om je sterker te maken; fysiek en mentaal.

Herstellen van een blessure kost gewoon tijd, en is daardoor mentaal een uitdaging.

1. Elke blessure is een kans om iets te leren over je lichaam

Tijdens de intake testen we onder andere jouw kracht, lenigheid en stabiliteit. En we nemen onder de loep hoe jij beweegt. Dit geeft ons veel informatie over waar de klacht vandaan kan zijn gekomen en/of waarom het in stand gehouden wordt. Met die kennis kun jij aan de slag om je eigen beweegpatronen te verbeteren en zo de kans op toekomstige blessures te verlagen. Ook leren we je wat de juiste balans is tussen training en herstel. Een belangrijk principe om te je lichaam klachtenvrij te houden. Kortom: je komt hier beter (en wijzer) uit!

2. Herstel gaat nooit in een rechte lijn. Eén mindere dag betekent niet dat je niet vooruit gaat

Zoals dat gaat in het leven, heb je goede en slechte dagen. En dat is oké. Herstellen van een blessure kost gewoon tijd, en is daardoor mentaal ook een uitdaging. Als de pijn opeens even erger wordt na weken van revalidatie, kan je het vertrouwen in het herstel verliezen. Daarom is het aan te raden om elke week in percentages op te schrijven hoeveel je vooruit bent gegaan ten opzichte van het begin van de revalidatie. Áls je dan een tegenslag ervaart, kun je terugvallen op de vooruitgang die je al hebt geboekt en beseffen dat je wél de goede kant op gaat. Als je in staat bent om het proces te omarmen, dan zul je merken dat dit een positief effect heeft op het herstel.

3. Pijn is niet hetzelfde als schade

Pijn is erg complex. Natuurlijk, als je een spier afscheurt doet dat ontzettend veel pijn. Pijn is het waarschuwingssysteem van je lichaam. Pijn geeft jou de boodschap om iets te veranderen aan je gedrag: misschien omdat je te lang verkeerd zit of te hard aan het trainen bent. Dat is heel handig om je te beschermen tegen mogelijke schade maar betekent dus dat wanneer je pijn hebt, er niet gelijk sprake is van schade in je lijf. Luister je niet naar die signalen, dan kan er uiteraard wel schade ontstaan.

Verder is het goed om te weten dat wanneer je ooit een klacht hebt gehad, bijvoorbeeld in je lage rug, het kan gebeuren dat je gedurende de daaropvolgende maanden en jaren zo nu en dan nog pijn kan ervaren rond die plek. Je brein is heel goed in het genereren van pijn en wordt daar beter in op de plekken waar eerder sprake is geweest van pijn en/of schade. Vergelijk het met een alarmsysteem dat in bepaalde kamers scherper is afgesteld. We noemen dat ‘sensitisatie’. Wees gerustgesteld: in verreweg de meeste gevallen is er niks ernstigs aan de hand.

4. Rust en training zijn minstens even belangrijk

Welk doel je ook hebt, zonder rust kom je nergens. Sterker nog: zonder rust ga je achteruit. Dit wordt de wet van supercompensatie genoemd. Wanneer je traint breng je op microniveau schade aan in je spieren. Vervolgens gaat je lichaam aan de slag om die schade te herstellen. Het gevolg daarvan is dat je bij de volgende training sterker bent geworden. Dit noemen we supercompensatie. Er is echter 1 voorwaarde: je moet voldoende rusten. Bij onvoldoende rust zul je niét sterker worden en het risico lopen je lijf te overbelasten. Wat is voldoende rust? Dat is erg afhankelijk van de type en intensiteit, maar meestal tussen de 48 en 72 uur.

5. Lichamelijke klachten hebben niet altijd een lichamelijke oorzaak

Alles wat je doet en meemaakt, is belasting voor je lichaam en geest. Zie het als een emmer die zich vult met water. Elke druppel die de emmer vult, is een vorm van belasting. Dit kan van alles zijn: stress, zorgen, angsten, slechte gewoontes, slechte slaap, etc.. Als de emmer overloopt, kunnen we de schuld geven aan die laatste druppel die de emmer deed overlopen, maar dat zou kortzichtig zijn.

Voorbeeld: je komt bij de fysio met een stijve nek. Je hebt 2 weken geleden een spiertje verrekt tijdens je verhuizing en de klacht gaat maar niet weg. De fysio die niét doorvraagt, gaat misschien masseren en geeft je een oefening voor thuis. De fysio die de emmermetafoor snapt, hoort dat je net bent verhuisd en vraagt hoe die tijd voor je is geweest. Heb je stress ervaren? Was het wel te combineren met werk en privé? Neem je voldoende tijd om te ontspannen? De spierverrekking is nu dus eerder een gevolg dan een oorzaak.

6. Een week heeft 168 uren, wij zien jou een half uur. Jij zult dus het meeste werk moeten doen.

Misschien wel de belangrijkste factor voor voorspoedig herstel, is de mate waarin jij trouw bent aan de opdracht die je van ons meekrijgt. Dat is vaak een combinatie van een oefeningen en (leefstijl)advies. Een kleine aanpassing van jouw gedrag in het dagelijks leven, kan over tijd een wereld van verschil maken voor het laten verdwijnen van je klacht. Een verschil dat wij in onze korte sessies niet kunnen bereiken.

7. Volledige rust is (bijna) nooit de oplossing

Helaas zien we het nog te vaak. Iemand komt bij ons na een enkelverstuiking die al maanden geleden heeft plaatsgevonden. Hij of zij heeft het advies gekregen om een tijdje volledige rust te nemen, waarna het sporten wel weer kan worden hervat. In werkelijkheid lukt het meestal niet om na een periode van volledige rust weer te gaan sporten. Want rust roest. Neem die enkelverstuiking. Er treedt vaak zwelling op en er ontstaat een bewegingsbeperking. Deze kun je het best verbeteren door te oefenen en in beweging te blijven; zij het binnen bepaalde grenzen. Daarbij is vaak de stabiliteit in de enkel verminderd. Dit moet worden opgevangen door de omliggende spieren, en die moet je trainen! Mobiliteit-, balans- en krachtoefeningen die steeds iets uitdagender gemaakt wordt: die gaan je weer aan het sporten helpen; rust niet.

8. Niet alleen overbelasting, maar ook onderbelasting veroorzaakt klachten.

Een sporter die teveel heeft getraind en een hamstringklacht krijgt. Die puzzel is makkelijk te leggen. Het is niet leuk om even minder te kunnen sporten, maar het hoort erbij. Maar eigenlijk is onderbelasting net zo vaak de oorzaak van een klacht. Wat kan dit zoal betekenen? Een aantal voorbeelden:

  • Door je kantoorbaan zit je overdag veel tijd in dezelfde houding waardoor je bepaalde spieren continu belast worden en andere spieren niets hoeven te doen. In beide spieren kunnen klachten ontstaan.
  • Stel, je bent na een lage rug klacht extra voorzichtig geworden met bewegen. Misschien vermijd je bepaalde activiteiten zoals tillen of draaibewegingen in de rug. Door het ontwijken van die bewegingen gebruik je je lichaam niet optimaal. Je lichaam is gemaakt om te bewegen! Spieren worden slap, onderbelast en worden gevoeliger voor stijfheid en pijn.
  • Je houdt van hardlopen, maar door een drukke periode heb je een jaar niet gerend. Over 2 maanden is een marathon die je graag wilt lopen, dus je moet haast maken met trainen. In je eerste sessie loop je gelijk 15km en verrekt een kuitspier. Je denkt nu misschien aan overbelasting, maar eigenlijk is hier dus sprake van onderbelasting!

9. Er zijn geen domme vragen. Stel ze!

Spreek je een fysio over je klacht, laat dan geen vraag onbeantwoord. Het is erg zonde als je na een afspraak niet weet hoe je een oefening goed uit moet voeren. Want elke week in jouw herstel telt. Bovendien is het voor jou en voor ons van belang dat jij goed begrijpt wat er aan de hand is met jouw lichaam en wat je eraan kunt doen. Wij kunnen ons soms schuldig maken aan het gebruiken van vakjargon en moeilijke anatomische en fysiologische verklaringen. Snap je ons niet, trek dan zeker aan de bel!

10. Weet hoe je verzekerd bent.

In Nederland zijn veel regels voor het wel of niet vergoed krijgen van fysiotherapie. Weet in elk geval dat fysiotherapie niet in het basispakket zit, en je dus aanvullend verzekerd dient te zijn wil je aanspraak maken op verzekerde zorg.

We zullen je proberen zo goed mogelijk te informeren over hoe het in Nederland (en bij AmstelFysio) is geregeld, maar wij hebben geen gedetailleerde informatie over jouw persoonlijke situatie. Neem dus van tevoren contact op met je verzekering om niet voor verrassingen te komen staan.

Het is goed om te weten dat we bij AmstelFysio niet met alle verzekeraars een contract hebben. Op deze pagina lees je hier meer over.

 

We hopen dat je wat hebt aan deze informatie, en dat je snel herstelt van je klacht. Wil je onze hulp bij het herstel? Schroom dan niet om contact om met ons op te nemen door rechtsboven op de knop ‘afspraak maken’ te klikken.

 

Delen

Fysiotherapie in Amsterdam

Nieuws, Partners, Story

AmstelFysio werkt samen met leefstijlcoach Clara
Coach Clara brengt ervaring, kennis en kwaliteiten samen om jou te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken.

Aandoeningen, Oefeningen

Wat is acute lage rugpijn en hoe kom je ervan af?
Heb je last van je lage rug? In deze blog leggen we je uit wat lage rugpijn is, hoe het (kan) ontstaan en hoe we het behandelen.

Aandoeningen, Oefeningen

Frozen Shoulder
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van frozen shoulder