Training

Coördinatie – wat is het en hoe train je het?

In deze story leggen we je uit wat coördinatie is en hoe je het traint. Zo kun je je sport of beweging zo fijn mogelijk uitvoeren.

4 maart 2021 • 

10 min leestijd

Fysiotherapie in Amsterdam

Inhoudsopgave

  • Intro
  • Beheers jij de basis?
  • Het aansturen van spieren
  • De basis van krachttraining
  • Coördinatie train je zo
  • Doe de test!

Intro

Er zijn vijf variabelen die je kunt beïnvloeden door middel van fysieke training. Deze vijf noemen we grondmotorische eigenschappen. Coördinatie is één van de grondmotorische eigenschappen. Grondmotorische eigenschappen zorgen ervoor dat je de sport die je graag wilt beoefenen ook zo goed mogelijk kunt uitvoeren. In deze story leggen we je uit wat coördinatie is en hoe je het traint.

De vijf grondmotorische eigenschappen zijn: kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie.

Beheers jij de basis?

Afhankelijk van de sport die je doet en het doel dat je jezelf hebt gesteld, wil je focussen op specifieke grondmotorische eigenschappen. Zo zal een hardloper hogere eisen stellen aan uithoudingsvermogen en een bodybuilder meer aan kracht. Maar, elke sporter wil alle grondmotorische eigenschappen in de basis goed beheersen. Hoe beter je in elke eigenschap bent, hoe beter je (potentieel) fysiek kunt presteren.

Door je coördinatie te trainen, kunnen je spieren sneller en krachtiger activeren.

Het aansturen van spieren

Coördinatie is een redelijk breed begrip – denk hierbij bijvoorbeeld aan stabiliteit en balans, maar ook aan het schieten van een bal of een draad door het oogje van de naald krijgen. Eigenlijk draait coördinatie om de afstemming van de zenuwen op de spieren, en de daarop volgende motorische activiteit van de spieren.
Het aanspannen van spieren kun je verdelen in 2 soorten aansturing:

  • Intramusculaire aanspanning
  • Intermusculaire aanspanning

 

Intramusculaire aanspanning

Je kijkt hierbij naar de vezels van 1 spiergroep. Het is moeilijk alle vezels van 1 spier tegelijk aan te spannen. Door te trainen kun je de organisatie van het aanspannen verbeteren en dus meer vezels tegelijkertijd aanspannen.

Intermusculaire aanspanning

Hierbij gaat om de aanspanning van een spiergroep binnen de beweegketen. Sommigen spieren helpen elkaar tijdens een beweging, anderen houden de beweging juist tegen. Je wilt natuurlijk zo energiezuinig mogelijk bewegen, een voorbeeld van intermusculaire aanspanning is het ontspannen van je triceps als je biceps kracht leveren.

De intermusculaire aanspanning gebruik je het meest in je dagelijks leven, vaak zonder hier over na te denken. Bij het lopen heb je namelijk al een automatische aanspanning en ontspanning van je quadriceps en hamstrings.

Coördinatie is de basis van krachttraining

Binnen de fysiotherapie leggen we vaak de nadruk op het (opnieuw) aanleren of het verbeteren van een beweegpatroon. Hiermee is het verbeteren van de coördinatie automatisch een belangrijk onderdeel van je revalidatie. Door je coördinatie te ontwikkelen, kunnen je spieren sneller en krachtiger activeren, maar je leert je zenuwstelsel ook hoe het een spier juist kan ontspannen. Coördinatie is ook de basis van krachttraining – voor je een moeilijke en zware oefening gaat doen, wil je eerst dat je de beweging zelf goed kunt uitvoeren.

Coördinatie train je zo

Goed, inmiddels zal het je duidelijk zijn dat coördinatie onmisbaar is voor elke sporter. Dan nu natuurlijk de vraag: hoe train je dit?Coördinatie kan je bijvoorbeeld trainen met behulp van een speedladder of door het gooien en vangen van een balletje. Leg hierbij de nadruk op het technisch goed uitvoeren van de oefeningen, voordat je de snelheid gaat verhogen. Uiteindelijk kun je de oefeningen natuurlijk steeds moeilijker en uitdagender maken!

Doe de test!

Ben je benieuwd hoe goed jouw coördinatie is? Of denk je dat je op dit vlak nog winst kunt behalen? Wij testen je prestaties en helpen je deze te verbeteren zodat jij onbezorgd kunt sporten. Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Maak dan snel een afspraak.

Delen

Fysiotherapie in Amsterdam

Auteur

amstelfysio18

Frans Brouwer

Fysiotherapeut & looptrainer
Aanwezig ma, di & vr

Aandoeningen, Oefeningen

Wat is acute lage rugpijn en hoe kom je ervan af?
Heb je last van je lage rug? In deze blog leggen we je uit wat lage rugpijn is, hoe het (kan) ontstaan en hoe we het behandelen.

Aandoeningen, Oefeningen

Frozen Shoulder
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van frozen shoulder

Aandoeningen, Oefeningen

Shin Splints
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van Shin Splints/MTSS