Aandoeningen, Oefeningen

Wat is acute lage rugpijn en hoe kom je ervan af?

Heb je last van je lage rug? In deze blog leggen we je uit wat lage rugpijn is, hoe het (kan) ontstaan en hoe we het behandelen.

14 juni 2023 • 

2 min leestijd

Fysiotherapie in Amsterdam

Als je zelf ooit lage rugpijn hebt gehad, dan weet je hoe vervelend het kan zijn. Bijna alle houdingen en bewegingen kunnen pijn doen: van lopen en zitten, tot bukken en slapen. Helaas komt lage rugpijn vaak voor: ongeveer 8 op de 10 mensen krijgt minimaal 1 keer te maken met lage rugpijn. Gelukkig is het in de meeste gevallen een relatief onschuldige klacht die binnen 1 maand grotendeels over is. Het doel van deze blog is jouw meer inzicht te geven over wat lage rugpijn is en hoe de behandeling van lage rugpijn eruit ziet. 

In deze blog behandelen we acute lage rugpijn – plotselinge pijn die kan ontstaan door het tillen van iets zwaars of het maken van een ongelukkige beweging. Dit wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Je hebt mogelijk ook gehoord van ‘aspecifieke lage rugpijn’, een wat vage term. omdat we geen specifieke oorzaak voor de pijn kunnen aanwijzen in de onderrug. Het kan een verrekte spier zijn, een probleem met gewrichten of banden in de onderrug, of een combinatie van factoren die de klacht veroorzaken. Hoewel we niet precies de oorzaak weten, betekent dit niet dat we de pijn niet begrijpen of effectief kunnen behandelen. Als fysiotherapeuten erkennen we de complexiteit van de klacht en staan we open voor verschillende mogelijke oorzaken, rekening houdend met iemands hele leven, wat ons in staat stelt onze patiënten beter te helpen.

Overigens, in enkele gevallen (+/- 9%) noemen we de oorzaak van lage rugpijn ‘ernstig’ of ‘specifiek’, zoals bij een hernia of een wervelfractuur. Hierover in een andere blog meer.

Acute lage rugpijn gaat in de meeste gevallen binnen 1 maand vanzelf over.

De oorzaak van lage rugpijn

Zoals gezegd, is er eigenlijk nooit één oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van aspecifieke lage rugpijn. Dat komt omdat pijn een complex fenomeen is. En om jouw lage rugpijn beter te begrijpen, is het belangrijk om iets te weten over hoe pijn tot stand komt. 

Pijn wordt beïnvloed door diverse factoren, zowel lichamelijk als psychisch. Denk bij lichamelijke factoren aan de mate waarin je je rug belast en je huidige fysieke conditie. Denk bij psychologische factoren aan de mate waarin je je zorgen maakt over de klacht. Daarnaast zijn er nog tal van andere factoren bekend die pijn kunnen veroorzaken of verergeren, zoals stress, werkdruk, angst en depressie. De lijst van deze factoren is eigenlijk te uitgebreid om volledig in deze blog te bespreken.

Ik zal proberen het iets concreter te maken. Stel, je hebt een familielid die ooit een keer een hernia heeft gehad. Het herstel hiervan heeft lang geduurd, en maakte ook dat hij lange tijd niet kon werken. De negatieve impact die dit had op zijn leven heb je van dichtbij meegemaakt. Op het moment dat jij ‘door je rug gaat’, is het aannemelijk dat je je meer zorgen maakt over een hernia dan iemand die nog nooit van een hernia heeft gehoord. Deze bezorgde gedachten zijn logisch, maar kunnen de pijn die je voelt versterken. Je legt als het ware een vergrootglas op de rugpijn. 

De overvolle beker

Pijn is eigenlijk een optelsom van mogelijke veroorzakers van pijn (zorgen, angst, fysieke en mentale stress), afgezet tegenover jouw vermogen om hier mee om te gaan. In de praktijk gebruiken we vaak de bekermetafoor. Alles wat in de beker gaat, kan de beker doen overlopen en zorgen voor pijn. Dat betekent dus ook dat de laatste druppel die de emmer doet overlopen, niét de enige oorzaak is van de pijn.

En des te groter jouw beker is, des te beter jouw vermogen om te gaan met de stressoren.

 

De behandeling van lage rugpijn vanuit een holistisch perspectief is dus tweeledig:

  1. We onderzoeken welke stressoren aanwezig zijn en in welke mate. Vervolgens bekijken we hoe we de impact van de stressoren kunnen verlagen. 
  2. Samen bepalen we hoe we de omvang van jouw beker kunnen vergroten. Enerzijds kan dat door te werken aan de mentale weerbaarheid, en anderzijds door de fysieke belastbaarheid te vergroten. 

 

Kortom: we gaan je sterker en weerbaarder maken.

De behandeling

Onderstaande tips kunnen je helpen wanneer je last hebt van je rug, maar we raden je aan om een afspraak te maken met een van onze fysiotherapeuten zodat je een behandeling ontvangt die past bij jouw individuele klacht. Eenvoudig een afspraak maken kan hier. 

Pijn verminderen

Als de klacht pas net is ontstaan, heb je misschien nog veel pijn bij bewegen. In deze fase is het goed om even rustig aan te doen, maar wel te bewegen binnen de mogelijkheden die je hebt. Deze reeks oefeningen zijn ontspannend, verminderen de stijfheid en herstellen op een rustige manier de bewegingen in de rug. Ook zullen we onderzoeken of we middels massage en/of mobilisaties de spier- en gewrichtsstijfheid en gevoeligheid kunnen verminderen. 

Sterker worden

Wanneer je vrijer kunt bewegen en minder pijn ervaart, gaan we aan de slag met oefeningen die je sterker maken. Per individu is de aanpak verschillend, en daarom is het van belang dat een fysiotherapeut onderzoek doet naar jouw kracht, mobiliteit en coördinatie. Het volgen van een oefenprogramma voor een periode van circa 8 tot 12 weken maakt je sterker en dus beter in staat om zwaar(der) fysiek werk te verrichten.

Weerbaarder worden

Daarnaast krijg je tips en adviezen van ons, gericht op het verbeteren van je houding, leefstijl en bewustwording van je lichaam. We ervaren dat veel mensen het moeilijk vinden om bewegingen in de lage rug en bekkengordel uit te voeren zonder dat andere delen van het lichaam meebewegen. We noemen dat selectief aanspannen. Door grip te krijgen op die bewegingen, krijg je een verbeterd motorisch vermogen. 

Verder zullen we er gedurende het behandeltraject al pratende achter komen welke factoren in je leven nog meer van invloed zijn op de klacht. Zo kunnen we een completer beeld krijgen van mogelijke stressfactoren die inspelen op de pijn en samen een plan opstellen hoe je hier mee om kunt en wilt gaan. In hoeverre je hier open over wilt zijn, is uiteraard helemaal aan jou. 

Teamwork

Dus concluderend: om te snappen hoe lage rugpijn ontstaat, moeten we samen met jou als patiënt het blikveld verruimen. Natuurlijk kijken we naar de kracht en mobiliteit van je rug en hoe we die positief kunnen beïnvloeden, maar we moeten ons hier niet tot beperken. Pijn is een complex fenomeen dat door veel gedachten en gedragingen beïnvloed wordt. En wanneer je begrip krijgt van en grip krijgt op de verschillende druppels in jouw emmer, ben je beter in staat om van je rugpijn af te komen én af te blijven.  

We helpen je graag. Neem gerust contact met ons voor het maken van een afspraak.

Delen

Fysiotherapie in Amsterdam

Nieuws, Partners, Story

AmstelFysio werkt samen met leefstijlcoach Clara
Coach Clara brengt ervaring, kennis en kwaliteiten samen om jou te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken.

Aandoeningen, Oefeningen

Frozen Shoulder
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van frozen shoulder

Aandoeningen, Oefeningen

Shin Splints
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van Shin Splints/MTSS