collectie

Hamstring

Introductie

Wat zijn de hamstrings?
De hamstrings is een groep van 3 spieren die aan de achterkant van je been lopen; van je zitbot tot aan je onderbeen. Aan de buitenzijde van je dijbeen bevindt zich de biceps femoris, en aan de binnenzijde de semitendinosus en semimembranosus. 



De hamstrings kunnen een aantal dingen: het strekken van de  heup, het buigen van de knie en het naar binnen en naar buiten draaien van het onderbeen zoals je hier in beeld ziet.

Een hamstringblessure komt in de sport veel voor, zoals bij voetbal, hockey en atletiek, maar ook bij turnen en vechtsporten. 

Vaak ontstaat een hamstringblessure tijdens een sprint, sliding, een hoge trap of spagaat. Bewegingen dus waarbij je hamstring hard moet werken en vaak ook maximaal op rek wordt gebracht. Een van de hamstring spieren kan dan verrekken of inscheuren. Zelden scheurt een spier helemaal af. We noemen dit een acute hamstringblessure.

Je herkent een acute hamstringblessure aan een felle pijnscheut aan de achterzijde van je been. Soms wordt de plek dik of blauw. Verder sporten gaat dan niet. Soms valt het mee en gaat de klacht snel over, maar het kan zijn dat je de dagen erna pijn hebt tijdens het wandelen, fietsen en traplopen. Dan is het goed om de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. 

Hamstring tendinopathie
Hamstringblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan. Vaak is er dan sprake van overbelasting van spier of pees. De pezen verbinden je spier aan het bot. Als een spier samentrekt, komt er trekkracht op de pees te staan. Dat gaat meestal goed, maar als de pees langdurig meer stress te voortduren krijgt dan –ie aankan, kunnen er klachten ontstaan. We noemen dat tendinopathie, wat ‘aandoening van de pees’ betekent. Er zijn veel verschillende fases van tendinopathie. Vaak is de pijn aanwezig als je begint met sporten, en trekt het weg als je warm bent. Na het sporten kan de pijn terugkomen en een paar uur aanhouden. Is de klacht erger, dan trekt de klacht tijdens het sporten niet meer helemaal weg en kun je ook in rust langer last houden. 

Risicofactoren voor hamstring blessures
Je loopt een hoger risico op hamstring blessures als je:

  • Je (sport)belasting te snel opbouwt
  • Een fout/ongunstig/foutief (hard)looppatroon hebt
  • Een hoge spanning in je hamstrings hebt 
  • Onvoldoende kracht hebt in je hamstrings
  • Onvoldoende kracht en stabiliteit hebt van de bekken- en rompspieren
  • Onvoldoende coördinatie hebt om een beweging correct uit te voeren
  • Veel uren zittend doorbrengt 

Ervaar je klachten? Raadpleeg dan een fysiotherapeut. Die onderzoekt wat er aan de hand is en geeft je advies en oefeningen op maat. Je kunt natuurlijk ook bij ons terecht voor een (e)-consult. Via de site kun je eenvoudig een afspraak inplannen met een van onze fysio’s.

Oefeningen