Aandoeningen

Nooit meer shin splints (MTSS)!

Een van de meest voorkomende blessures bij hardlopers is het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS), bij de meesten ook wel bekend onder de naam ‘shin splints’ of scheenbeenvliesontsteking. In deze blog vertel ik je wat shin splints is, hoe het ontstaat en natuurlijk het belangrijkst: hoe je er van af komt!

8 april 2021 • 

10 min leestijd

Fysiotherapie in Amsterdam

Wat is shin splints?

Van de beginnende hardlopers krijgt ongeveer 15% last van deze blessure, terwijl dit bij geoefende hardlopers varieert van 4 tot 19%. Hiermee staat shin splints/ MTSS in de top 3 van meest voorkomende hardloopblessures!

Shin splints herken je door pijn aan de onderste 2/3e van je schenen, aan de binnenzijde van je schenen. De pijn wordt verergerd door sporten en gaat meestal niet gepaard met pijn aan de kuiten of een brandend gevoel in de kuiten. Rust nemen helpt vaak om de klachten te verminderen, maar de pijn is vaak hardnekkig en kan lang aanhouden.

Je onderbeen wordt gevormd door 2 botten: je scheenbeen (Tibia) en kuitbeen (Fibula). Aan de bovenzijde zit je kniegewricht en aan de onderzijde vormen deze 2 botten de knobbels van je enkel. Tussen je kuitbeen en scheenbeen zit een botvlies, dit is een pezig vlies welke een belangrijke functie heeft in het opvangen en overbrengen van krachten op je onderbeen.

Een deel van de spieren in je onderbeen hecht aan op je kuitbeen, scheenbeen en langs de rand van het scheenbeenvlies.

Het enige wat we zeker weten is dat shin splints een direct verband heeft met overbelasting.

Hoe ontstaat shin splints?

Er zijn verschillende theorieën die proberen het ontstaan van shin splints te verklaren. Denk hierbij aan irritatie van het botvlies door te grote trekkrachten van de spieren en fascia (bindweefsel) in het onderbeen, lokale bot overbelasting van het scheenbeen en ontstekingen van de fascia. Deze theorieën zijn echter niet wetenschappelijk bewezen en sommige zijn zelfs achterhaald.

Het enige wat we zeker weten is dat shin splints een direct verband heeft met overbelasting. Dit kan worden veroorzaakt door een plotselinge verhoging van je trainingsintensiteit of trainingsvolume, maar kan ook te maken hebben met een tekort aan kracht van je kuitspieren of een instabiliteit in je beweegketen. In dit laatste geval kan het bijvoorbeeld zijn dat je geen goede controle hebt over je voet- en enkelstabiliteit, waardoor de spieren in je onderbeen te hard moeten werken.

Nooit meer shin splints!

Bij het grootste gedeelte van de patiënten met shin splints ligt de oorzaak bij zowel de trainingsload als een instabiliteit of tekort aan kracht in de beweegketen. Daarom geven wij onze patiënten altijd een aantal oefeningen mee om de footcore te verbeteren, de kuitspieren sterker te maken en een betere controle te krijgen over de heup- en rompspieren.

Heb je last aan je scheenbenen? Kijk dan goed naar je trainingsintensiteit en breng deze omlaag. Daarnaast raden we je aan een afspraak te maken met 1 van onze therapeuten om je scheenbeenklachten te diagnosticeren en aan de hand hiervan een individueel behandelplan te krijgen.

Diagnose MTSS/shin splints.

Een fysiotherapeut kan je helpen een goede diagnose te stellen bij je scheenbeenklachten. Is het inderdaad MTSS of is er iets anders aan de hand? Daarnaast kan de fysio uitzoeken waar de klachten door worden veroorzaakt, en hiermee een gericht behandelplan opstellen.

Ervaar je zelf last aan je onderbenen? Maak dan een afspraak met ons via 020 261 02 68!

Delen

Fysiotherapie in Amsterdam

Auteur

amstelfysio18

Frans Brouwer

Fysiotherapeut & looptrainer
Aanwezig ma, di & vr

Nieuws, Partners, Story

AmstelFysio werkt samen met leefstijlcoach Clara
Coach Clara brengt ervaring, kennis en kwaliteiten samen om jou te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken.

Aandoeningen, Oefeningen

Wat is acute lage rugpijn en hoe kom je ervan af?
Heb je last van je lage rug? In deze blog leggen we je uit wat lage rugpijn is, hoe het (kan) ontstaan en hoe we het behandelen.

Aandoeningen, Oefeningen

Frozen Shoulder
Een overzicht van de oorzaak, prognose en behandeling van frozen shoulder