collectie

Shin Splints (MTSS)

Introductie

Als je een hardloper bent heb je de term vast wel eens horen vallen, shin splints. Een zeer vervelende blessure en helaas een van de meest voorkomende bij hardlopers. Ook komt het veel voor bij onder andere turners, volleyballers, basketballers en militairen. De naam die wij als fysio’s gebruiken voor shin splints is mediaal tibiaal stress syndroom, ofwel MTSS, wat staat voor een overbelasting van de binnenzijde van je scheenbeen. 

 

Die naam zegt eigenlijk nog niet wélke structuur in je onderbeen nu precies overbelast is, en dat komt omdat er over de oorzaak van MTSS nog veel onduidelijk is. Door even stil te staan bij de anatomie van het onderbeen, kunnen we MTSS wat beter gaan
begrijpen. 

De anatomie van het onderbeen 
Je onderbeen wordt gevormd door 2 botten: je scheenbeen en kuitbeen. Je scheenbeen is het grote bot dat je aan de voorkant en binnenkant van je onderbeen goed kunt voelen. Je kuitbeen zit wat meer verstopt aan de buitenkant. De botten worden met elkaar verbonden door een sterke bindweefselplaat die extra stabiliteit en kracht geeft aan het onderbeen. Om de botten zit een botvlies dat erg gevoelig is. Daarom doet het zoveel pijn als je je scheenbeen ergens tegenaan stoot. 


Meer dan 10 spieren hebben een aanhechting aan het onderbeen. De meeste daarvan zorgen voor een beweging in de enkel en voet.

Open de video om meer te leren over shin splints (MTSS).

Oefeningen