collectie

Knie

Introductie

Knieklachten komen vaak voor, bij mensen van jong tot oud, en er zijn tal van verschillende blessures. Na rug- en nekklachten, komen knieklachten het vaakst voor. Misschien ken je een paar van de knieblessures zoals: de lopersknie, jumper’s knee, patellofemoraal pijnsyndroom, meniscusletsel, voorste kruisband letsel, Osgood Schlatter… en de lijst gaat nog wel even door. Wij willen jou helpen bij het voorkomen van knieklachten door je te vertellen welke factoren het risico op knieklachten verhogen en je een aantal uitstekende oefeningen mee te geven om je knie sterk en gezond te houden. Lees hieronder meer over de knie en start onze Knie oefeningen collectie om zelf aan de slag te gaan. 

De anatomie van de knie.
Het kniegewricht is een verbinding tussen het dijbeen en het scheenbeen. Aan de voorkant zit de knieschijf. Die werkt als een hefboom zodat de knie krachtiger kan strekken. Voor het strekken van de knie is de spiergroep genaamd de quadriceps verantwoordelijk. De hamstrings, aan de achterkant van je bovenbeen, buigen de knie. De knie kan ook naar binnen en buiten draaien, maar alleen als je knie gebogen is.

De spieren rond je knie zorgen voor stabiliteit. In en rond je knie zitten bandjes die ook voor stabiliteit zorgen, omdat ze extreme bewegingen van de knie afremmen, zoals de voorste- en achterste kruisband en de binnen- en buitenband. In de knie, bovenop je scheenbeen, liggen twee stootkussentjes genaamd de meniscus. Ze vangen schokken op en versoepelen bewegingen in de knie.

Oefeningen